« Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις», τονίζει ο περιφερειάρχης Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος Σταύρος Αρνατουτάκης, επισημαίνοντας πως «έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία». Μιλάει για τις μεγάλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται και αλλάζουν ριζικά τις παραμέτρους ανάπτυξης του νησιού, ενώ ως μείζον πρόβλημα για την Αυτοδιοίκηση αναφέρει την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων.
Κύριε Αρναουτάκη, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;
ΑΠ: Στα χρόνια που έρχονται μπροστά μας θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε ένα δημιουργικό ιστορικό κύκλο, αφήνοντας πίσω τις πολύπλευρες κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα και την Κρήτη.
Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Βάλαμε το νησί σε μια πορεία μετασχηματισμού. Έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία.
Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις.
Όπως και την προηγούμενη περίοδο έτσι και τώρα, κινούμαστε με βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις , οι οποίες συναντιούνται σε κρίσιμα σημεία επαφής: το καλό της Κρήτης, τη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων, την επίτευξη μιας αναπτυξιακής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Πάνω σε στέρεες βάσεις, διατηρώντας το ισχυρό αναπτυξιακό μας αποτύπωμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί.
Έχετε συμπληρώσει δεκατρία χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας. Τι άλλαξε στη Κρήτη αυτά τα χρόνια και ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την νέα πενταετία;
ΑΠ: Ως Περιφέρεια, στηριζόμενοι στον ορθολογικό μας σχεδιασμό, προετοιμασμένοι και κυρίως ενωμένοι, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Κρητικών αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.
Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμοί, χαρακτηρίζουν την Κρήτη, ως μια περιφέρεια πρότυπο. Ως έναν αυτοδιοικητικό φορέα που αποτελεί αναπτυξιακό υπόδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αποδοχή και ευρεία συναίνεση το Περιφερειακό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Κρήτη του 2030.
Οι δρόμοι, επομένως, της κοινής μας πορείας είναι ανοικτοί προς το μέλλον. Έχουμε στόχους και φέρνουμε αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε.
Και μπορούμε περισσότερα, Αρκεί να μας βοηθήσουν οι συνθήκες και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ενωμένοι.
Οι προηγούμενες γενιές οραματίζονταν και σχεδίαζαν κομβικά έργα για την ανάπτυξη του νησιού. Η προσφορά τους ανεκτίμητη. Η γενιά η δική μας τα διεκδίκησε, τα ωρίμασε και βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησης και αξιοποίησής τους.
Τα μεγάλα έργα υποδομής – Αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, Ενεργειακή Διασύνδεση- και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις -Καινοτομία, Κοινωνική Προστασία, Πολιτισμός, Περιβάλλον και Εκπαίδευση- που υλοποιούνται παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία αλλάζει ριζικά τις παραμέτρους ανάπτυξης της Κρήτης.
Εγγυόμαστε πως όλα τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλες τις γωνιές του νησιού μας. Θα βελτιώσουν τις ζωές όλων μας.
Σε αυτό το πεδίο η Περιφέρεια, επικεντρώνει τις προσπάθειες την τρέχουσα δεκαετία, στο πλαίσιο της προώθησης μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης της Κρήτης.
Οι συνεργάτες παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο για να υπάρξει αποτελεσματικότητα. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής σας;
ΑΠ: Κανείς δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός αν δεν έχει δίπλα του συνεργάτες με γνώση, και εμπειρία αλλά και παράλληλα καταξιωμένους στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο. Στην κρίση μου στην επιλογή των συνεργατών μου μετράει το κοινό μας όραμα για το νησί μας αλλά και το πάθος τους για την Κρήτη μας.
Έτσι με πολύ δουλειά, στη βάση της συναίνεσης και της συνεργασίας αλλά και με οδηγό μας τον συγκρητισμό, σχεδιάζουμε τα βήματα μας για την ανάπτυξη της Κρήτης και την ευημερία των κατοίκων της μετατρέποντας πολλές φορές τις απειλές σε ευκαιρίες.
Θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα στο πλαίσιο ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες;
ΑΠ: Η έλλειψη αρμοδιοτήτων,και πόρων ήταν και είναι ένα μείζον πρόβλημα για την Αυτοδιοίκηση που συνεχώς εντείνεται. Η πραγματική αποκέντρωση είναι ανάγκη να γίνει πράξη .Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων από την Κεντρική διοίκηση αποτελεί διαχρονικό ,πάγιο αίτημα των Περιφερειών της Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να περάσουμε στο αποκεντρωμένο μοντέλο της Περιφερειακής διακυβέρνησης .Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια αγώνα για αποκέντρωση να ταξιδεύουμε στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτούμε τα αρμόδια Υπουργεία αναζητώντας λύσεις. Επίσης δεν είναι δυνατόν για τα μεγάλα έργα του νησιού μας όπως πχ ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης(ΒΟΑΚ) να ανήκουν απευθείας στο αρμόδιο Υπουργείο και η Περιφέρεια να μην έχει ρόλο και λόγο. Ακομη και οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου έρχονται από την Αθήνα.