Συνέντευξη Στ. Αρναουτάκη στο “Πρώτο Θέμα”

ΕΡ: Κύριε Αρναουτάκη, έχετε εκλεγεί τέσσερις φορές Δήμαρχος, μία ευρωβουλευτής και μία ακόμη βουλευτής (του ΠΑΣΟΚ) ενώ από το 2010 κρατάτε το τιμόνι της περιφέρειας Κρήτης. Να υποθέσω ότι έχετε ρίξει άγκυρα στην αυτοδιοίκηση;

ΑΠ: Θα έλεγα ότι άγκυρα εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε ρίξει στην Κρήτη και μέσω της αυτοδιοίκησης μαχόμαστε καθημερινά για την ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των Κρητικών, οι οποίοι χρόνια τώρα μας τιμούν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους. Για μας η Κρήτη παραμένει ο αξεπέραστος πολιτικός και κοινωνικός ορίζοντας και καθώς το νησί μας έχει εισέλθει σε μια πορεία μετασχηματισμού, στα χρόνια που έρχονται, θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε έναν δημιουργικό ιστορικό κύκλο, αφήνοντας πίσω τις πολύπλευρες κρίσεις που μας ταλάνισαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Κρήτης, είναι τελικά το…καράβι που θα μας οδηγήσει στην Κρήτη του 2030, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το νησί μας.

ΕΡ: Από το 2010 μέχρι σήμερα ποια είναι κατ’ εσάς τα έργα που προωθήσατε και πιστεύετε ότι αλλάζουν προς το καλύτερο την Κρήτη;

Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όπως και τα προηγούμενα, δουλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την Κρήτη. Κοινός τόπος μας η συνεννόηση και η συνεργασία πάντα στο πλαίσιο του Συγκρητισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειλικρίνειας.

Με διαφάνεια και τεχνογνωσία, αξιοποιήσαμε στο έπακρο τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν στην περιφερειακή οικονομία πόροι που υπερβαίνουν τα 400 εκ. ευρώ.

Και καθώς η κλιματική κρίση μας κτυπά την πόρτα δεσμεύσαμε 270 εκ. ευρώ για δράσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της Κρήτης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, για την διαχείριση υδάτων και αποβλήτων καθώς και για αντιπλημμυρικά έργα. Εφαρμόζοντας, επίσης, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, με δημόσια χρηματοδότηση προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού σχεδίου διαχείρισης, μέσα από τις μονάδες επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων που λειτουργούν πλέον στο νησί.

Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 διαχειριστήκαμε πόρους 131 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε νέους αγρότες και για να χρηματοδοτήσουμε σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ παράλληλα υλοποιήσαμε έργα αγροτικής οδοποιίας και άρδευσης συνολικού προϋπολογισμού 34 εκ ευρώ.

Αξιοποιήσαμε επίσης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» διασφαλίζοντας πόρους 100 εκ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας, όπως υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Χρηματοδοτήσαμε με 50 εκ. ευρώ την κατασκευή και αναβάθμιση σχολικών κτηρίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  και αντιμετωπίσαμε την πανδημία εκπαιδεύοντας πάνω από 100.000 ανθρώπους του Τουρισμού της Κρήτης.

Και βεβαίως ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής μέσα από τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις 300 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε σε καθημερινή βάση στους πολίτες της Κρήτης.

-Συχνά ακούμε για την απουσία ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου στη Κρήτη. Είναι στο σχέδιο…

Μετά από προσπάθειες πολλών ετών από την πλευρά της Περιφέρειας και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Κρήτης, ο ΒΟΑΚ εισέρχεται επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης, χρηματοδοτούμενος από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους και η κατασκευή του θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης της Κρήτης. Πρόκειται για ένα κομβικό αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει καθοριστικά το επίπεδο των δημόσιων υποδομών του νησιού. Για εμάς βέβαια ο ΒΟΑΚ ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και πλέον έχει εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.

ΕΡ: Δίνετε προφανώς έμφαση στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Ποιοτικός, θεματικός, θρησκευτικός, αθλητικός, ιατρικός – ποιος τουρισμός φιλοξενείται κυρίως στην Κρήτη και που εσείς διαπιστώνετε μεγάλα περιθώρια σχετικής ανάπτυξης;

ΑΠ: Ο τουρισμός, μαζί με τον πρωτογενή τομέα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης. Δεν επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι η Κρήτη είναι απόλυτος προορισμός για εκατομμύρια επισκέπτες το καλοκαίρι. Μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση προσπαθούμε να αναδείξουμε την Κρήτη, ως έναν τουριστικό προορισμό που είναι ιδανικός για όλη τη διάρκεια του χρόνου, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξειδικευμένων ομάδων τουριστών, αθλητών, ερευνητών, επιστημόνων, μαθητών. Ανθρώπων που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Ο δρόμος που επιλέξαμε αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι συνεχείς βραβεύσεις για την τουριστική προβολή του νησιού μας, η αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διαρκής αναβάθμιση της Κρήτης στις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες του κόσμου είναι μόνο η αρχή.

ΕΡ: Μπορεί και είναι ανεξάρτητος ο συνδυασμός σας; Σας στηρίζουν δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου προέρχεστε και η ΝΔ.

ΑΠ: Εμείς λέμε ότι είμαστε η Εθνική Κρήτης. Αυτό τα λέει όλα. Όπως και την προηγούμενη περίοδο έτσι και τώρα, κινούμαστε με βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες συναντιούνται σε κρίσιμα σημεία επαφής: το καλό της Κρήτης, τη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων, την επίτευξη μιας αναπτυξιακής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Πορευόμαστε ενωμένοι, έχουμε βρει ένα κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Συγκρητισμού, για πρόοδο με κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.

-Και ποιοι λοιπόν είναι οι στόχοι σας για την “επόμενη μέρα” της επανεκλογής σας;

Στους στόχους μας, της «επόμενης ημέρας» περιλαμβάνεται η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η δημιουργία ενός Κόμβου Καινοτομίας, η αναβάθμιση των παραγωγικών πυλώνων της κρητικής οικονομίας  και η δημιουργία ισχυρών βάσεων για ποιοτική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Καθώς, επίσης, και η ενθάρρυνση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την αξιοποίηση του περιφερειακού ερευνητικού δυναμικού. Και φυσικά η ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Διαμοιράστε το: