Συνέντευξη Αρναουτάκη στη Real news

ΕΡ: Κύριε Περιφερειάρχα, είστε ένας από τους πλέον επιτυχημένους Περιφερειάρχες της χώρας, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι σας στηρίζουν όλα τα μεγάλα κόμματα. Τι θα ξεχωρίζατε ως το ‘καμάρι’ σας από όσα έχετε ήδη πετύχει στην Κρήτη;

ΑΠ: Το «καμάρι» μας, τόσο εμένα όσο και των συνεργατών μου στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι ότι η Κρήτη εισέρχεται, με μεγάλες αξιώσεις, σε μια νέα εποχή, καθώς μέχρι το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιμονή και στο τέλος πετύχαμε. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης και το Αεροδρόμιο Καστελίου, το οποίο κατασκευάζεται είναι έργα που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης και θα τα απολαμβάνουν τόσο οι Κρητικοί όσο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.

«Καμάρι» μας, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια ενώ Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμοί, χαρακτηρίζουν την Κρήτη, ως μια περιφέρεια πρότυπο.  Ως έναν αυτοδιοικητικό φορέα που αποτελεί αναπτυξιακό υπόδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ευρεία συναίνεση, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει, σε ένα πνεύμα συγκρητισμού το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Κρήτη του 2030. Να σας επισημάνω, όμως, πως για αυτό που είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι, είναι το γεγονός ότι η συνεργασία και ο Συγκρητισμός, αποτελούν δύο έννοιες που διαπερνούν οριζόντια και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενή σας θητεία;

ΑΠ: Με οδηγό μας τη Βιώσιμη ανάπτυξη, την Εξωστρέφεια, την Κοινωνική συνοχή, αλλά και την επένδυση στην «Έξυπνη Κρήτη» σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη προς την Κρήτη του 2030.

Πρώτο βήμα μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια μας για τις αναγκαίες και σύγχρονες υποδομές, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο. Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του ΒΟΑΚ που για εμάς ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία. Τονίζουμε, επίσης, την αναγκαιότητα για τις μελέτες για το Νότιο Οδικό Άξονα της Κρήτης.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις ανεξάντλητες δυνατότητες του νησιού μας σε ένα πλαίσιο αειφορίας, συνεχίζοντας να ενισχύουμε σταθερά τον αγροτοδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Φιλοδοξούμε, ακόμα, το τουριστικό προϊόν μας να κατακτήσει και νέες αγορές στην Ασία, την Αμερική, την Ωκεανία, τον Αραβικό Κόλπο. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε η Κρήτη να αποτελεί έναν υψηλής ποιότητας προορισμό, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας.

Επενδύουμε επίσης στην αναβάθμιση των υποδομών υγείας, στα νοσοκομεία μας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πρόληψη και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, διεκδικώντας νέες προγραμματικές δράσεις για τη βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Για την καταπολέμηση της ανεργίας και δουλειές για όλους. 

Έχουμε βάλει επίσης μπροστά μας ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης προς την κυκλική οικονομία, καθώς και την αναβάθμιση των παραγωγικών πυλώνων της κρητικής οικονομίας  και τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για ποιοτική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Επίσης την ενθάρρυνση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την αξιοποίηση του περιφερειακού ερευνητικού δυναμικού.

Αλλά και την ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του νησιού και την αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

ΕΡ: Υπάρχει κάποιος νομός που θεωρείτε ότι είναι περισσότερο αδικημένος και θα θέλατε να ρίξετε εκεί το βάρος σας;

ΑΠ: Όπως σας ανέφερα και παραπάνω, πορευόμαστε ενωμένοι, έχοντας βρει έναν κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας. Υπηρετούμε τους πολίτες της Κρήτης με συνέπεια και ορθολογικό σχεδιασμό. Για εμάς η Κρήτη είναι μια και μοναδική και όλοι οι νομοί είναι ίσοι. Σίγουρα κάθε νομός του νησιού μας έχει τις ιδιαιτερότητες του αλλά όλες οι αποφάσεις μας στοχεύουν στο να μην αδικήσουμε και να μην μείνει πίσω κανένας νομός σε έργα, δράσεις και παρεμβάσεις.

ΕΡ: Αλήθεια, τι χρώμα θα βαφτεί τελικά ο χάρτης της Κρήτης, μετά την επικράτηση του συνδυασμού σας; Γιατί σας διεκδικούν πολλά κόμματα…

ΑΠ: Ελπίζουμε ο χάρτης της Κρήτης να βαφτεί στα χρώματα της «Εθνικής Κρήτης…», όπως συνηθίζεται να αποκαλούν την παράταξή μας. Κι αυτό γιατί ο αγώνας που δίνουμε για την Κρήτη δεν έχει χρώματα. Έχει επίμονη, έχει άψογο τεχνοκρατικό σχεδιασμό και διεκδίκηση. Θέλουμε όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού να μπορούμε να πούμε ότι δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για το νησί μας.

ΕΡ: Τι θα ξεχωρίζατε από όσα σας λένε ή σας ζητούν οι πολίτες της Κρήτης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Με τους πολίτες της Κρήτης, διατηρούμε μια αδιαμεσολάβητη σχέση. Μια σχέση ειλικρινούς συνεργασίας και συμπόρευσης. Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που κρατώ, από τους συμπολίτες μου είναι οι συμβουλές τους, η αγωνία για το κοινό καλό, το πάθος και η αγάπη για το νησί μας. Ο κάθε Κρητικός είναι υπερήφανος για τον τόπο του. Οι αγωνίες, όμως, παραμένουν κοινές. Οι προκλήσεις μεγάλες. Αυτό που οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας, είναι τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους, τη στιγμή που πρέπει και όπου χρειάζεται. Οι πολίτες της Κρήτης είναι για εμάς, οι καθημερινοί «σύμβουλοι» στο έργο που συνεχίζουμε.

ΕΡ: Συνήθως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ‘σκαλί’ για την κεντρική πολιτική σκηνή. Εσείς ακολουθήσατε τον αντίστροφο δρόμο. Θα σας ενδιέφερε η επιστροφή σας στη Βουλή ή και το υπουργικό συμβούλιο;

ΑΠ: Από το Δήμο Αρχανών ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Στη συνέχεια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στη Βουλή των Ελλήνων, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τους πολίτες της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης, κινούμαστε με βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις , οι οποίες συναντιούνται σε κρίσιμα σημεία επαφής: το καλό της Κρήτης, τη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων, την επίτευξη μιας αναπτυξιακής κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Πάνω σε στέρεες βάσεις, διατηρώντας το ισχυρό αναπτυξιακό μας αποτύπωμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί. Πορευόμαστε ενωμένοι, έχουμε βρει ένα κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας. Απαντώντας, όμως, συγκεκριμένα στην ερώτησής σας, σας τονίζω, «Για την Κρήτη μας και τους ανθρώπους της, συνεχίζουμε».

Διαμοιράστε το: