Στ.Αρναουτάκης στο ΑΠΕ: «Σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη, προς την Κρήτη του 2030»

Έχοντας ήδη συμπληρώσει 13 χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Κρήτης, αφού εκλέγεται περιφερειάρχης από το 2010, ο Σταύρος Αρναουτάκης επικεφαλής της παράταξης «Για την Κρήτη μας, Συνεχίζουμε», διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των Κρητικών στις επερχόμενες εκλογές. Με θητεία από το 1990 έως το 2004 ως δήμαρχος στον Δήμο Αρχανών, από το 2004- 2009 ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με θητεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου εξελέγη βουλευτής το 2009, διατελώντας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 χρέη υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στην πορεία μετασχηματισμού της Κρήτης έως το 2030, εξηγώντας πως ολόκληρο το νησί εισέρχεται σε μια νέα εποχή «με μεγάλες αξιώσεις» και πως στα χρόνια που έρχονται, στόχος είναι η μεγαλόνησος να μπει «ακόμα πιο δυναμικά σε ένα δημιουργικό ιστορικό κύκλο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του περιφερειάρχη Κρήτης και εκ νέου υποψήφιου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, Σταύρου Αρναουτάκη

Ερ: Μετά από τρεις θητείες στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Κρήτης, επιλέξατε εκ νέου να διεκδικήσετε τη θέση του περιφερειάρχη. Ποιες ήταν οι σκέψεις και οι στόχοι που στάθμισαν την απόφασή σας;

ΑΠ: Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όπως και τα προηγούμενα, δουλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για το νησί και έχουμε ξεκινήσει ένα έργο που έχει ορίζοντα την Κρήτη του 2030. Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Βάλαμε το νησί σε μια πορεία μετασχηματισμού και έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία. Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις και στα χρόνια που έχουμε μπροστά μας θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε ένα δημιουργικό ιστορικό κύκλο. Από αυτή την καθοριστική αναπτυξιακή περίοδο της Κρήτης δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε καθώς παραμένουμε εγγυητές, πως όλα τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλες τις γωνιές του νησιού μας και θα βελτιώσουν τις ζωές όλων μας. Σε αυτό το πεδίο η Περιφέρεια Κρήτης, επικεντρώνει τις προσπάθειες της, την τρέχουσα δεκαετία, στο πλαίσιο της προώθησης μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

ΕΡ: Από τα έργα που έγιναν κατά τις προηγούμενες θητείες σας, ποια είναι αυτά που θεωρείται ότι αποτέλεσαν τη «σφραγίδα» συνολικά του έργου σας, αλλά και της στόχευσής σας για το μέλλον.

ΑΠ: Το συνολικό έργο που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης είναι το αποτέλεσμα συνολικής και επίπονης εργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της συνεχούς δουλειάς των αντιπεριφερειαρχών, των στελεχών όλων των υπηρεσιών μας, των συνεργατών μας αλλά και των Κρητικών. Όλοι μαζί πορευόμαστε ενωμένοι, έχοντας βρει έναν κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του συγκρητισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειλικρίνειας. Με γνώση, διαφάνεια και τεχνογνωσία, αξιοποιήσαμε στο έπακρο τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας. Κινητοποιήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενθαρρύναμε ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, ενισχύσαμε την αναγέννηση της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα και στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας με πόρους για δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης και ενίσχυσης τουριστικών και νέων επιχειρήσεων αλλά και τη διεθνή προβολή της Κρήτης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φυσικής βιοποικιλότητας του νησιού μας. Επίσης, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της Κρήτης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, για την διαχείριση υδάτων και αποβλήτων καθώς και για αντιπλημμυρικά έργα. Από τις παρεμβάσεις μας δεν θα μπορούσε να λείπει η αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο νησί μας, που αποτελεί βασική υποδομή και προϋπόθεση για όλες τις άλλες αναπτυξιακές διαστάσεις. Και τέλος αξιοποιήσαμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» διασφαλίζοντας πόρους ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας.

ΕΡ: Αξιολογείστε μου τα πέντε σοβαρότερα προβλήματα της Περιφέρειας Κρήτης και ποιο θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα ασχοληθείτε, εφόσον εκλεγείτε εκ νέου Περιφερειάρχης.

ΑΠ: Για έναν αυτοδιοικητικό φορέα οι προκλήσεις παραμένουν πάντα μεγάλες. Ζούμε, άλλωστε, την εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων σε διεθνές επίπεδο και των αλλεπάλληλων κρίσεων. Την επόμενη ημέρα, μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και εφόσον οι πολίτες της Κρήτης, μας δώσουν την εντολή να συνεχίσουμε, στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας θα παραμείνει ο άνθρωπος. Αποδείξαμε και το προηγούμενο διάστημα, ότι ακόμα και σε έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις, πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό προσπαθούμε και σε έκτακτες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο προγραμματικό πλαίσιο που έχουμε καταθέσει στους πολίτες της Κρήτης, περιγράφουμε τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια. Πάνω σε αυτούς τους άξονες εντοπίζονται οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας. Προκλήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν αριθμητικά.

ΕΡ: Πως φαντάζεστε την Περιφέρεια Κρήτης πέντε χρόνια μετά, εάν επιτύχετε την επανεκλογή σας.

ΑΠ: Με οδηγό μας τη Βιώσιμη ανάπτυξη, την Εξωστρέφεια, την Κοινωνική συνοχή και την επένδυση στην «Έξυπνη Κρήτη» σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη προς την Κρήτη του 2030. Επόμενο βήμα για εμάς σημαίνει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια για αναγκαίες και σύγχρονες υποδομές. Αναβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο το εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο και παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του ΒΟΑΚ που επιτέλους μπήκε σε τροχιά κατασκευής και για εμάς ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία. Παράλληλα θα αγωνιστούμε για τον Νότιο Οδικό Άξονα, ένα έργο που θα συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας. Συνεχίζουμε την υλοποίηση αρδευτικών έργων και την κατασκευή αντιπλημμυρικών υποδομών για να γίνουμε ακόμη πιο ανθεκτικοί και αξιοποιούμε ακόμη περισσότερο τις ανεξάντλητες δυνατότητες του νησιού μας σε ένα πλαίσιο αειφορίας. Έτσι, συνεχίζουμε και ενισχύουμε σταθερά τον αγροτοδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την Περιφέρεια και φιλοδοξούμε το τουριστικό προϊόν μας να κατακτήσει και νέες αγορές στην Ασία, την Αμερική, την Ωκεανία και τον Αραβικό Κόλπο. Ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας και δουλειές για όλους θα διαθέσουμε 143 εκατ. ευρώ, από τη Νέα Προγραμματική Περίοδο για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Παράλληλα, στοχεύουμε στην «Έξυπνη Κρήτη» και ενισχύουμε τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Άφησα τελευταίο, αλλά είναι και το πιο σοβαρό, την ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Αν ολοκληρώσουμε αυτά τα βήματα και άλλα πολλά που δεν εξαντλούνται σε μια συνέντευξη, θα έχουμε κατορθώσει να αισιοδοξούμε ότι η Κρήτη μας έχει μπει σε έναν κύκλο ανάπτυξης που τα βασικά της χαρακτηριστικά θα είναι η ευημερία και η αναβάθμιση της ζωής των Κρητικών.

Διαμοιράστε το: