ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Δάσκαλος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεννήθηκε (1962) στο χωριό  Καραβάδoς Ηρακλείου. Η καταγωγή των γονέων του είναι από το Οροπέδιο Λασιθίου. Εισήχθη (1ος) στη Ναυτική Ακαδημία Ηρακλείου από την οποία αποφοίτησε το 1982 και στη συνέχεια ταξίδεψε ως ανθυποπλοίαρχος σε ποντοπόρα πλοία (1982-1985).

Δάσκαλος, πτυχιούχος Ακαδημίας Ηρακλείου (1987), Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  (2004) & του Διδασκαλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006).

Διδάκτορας με άριστα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2012).

Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης νομού Λασιθίου (2017-2022).

Υπηρετεί ως Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας.

Επί 23 περίπου έτη (1988-2011) υπηρέτησε ως πρόεδρος, με έντονη δράση και προσφορά, σε διάφορα πολιτιστικά και συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία και στη διδακτική της και στην ιστορία της εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια. Οι ιστορικές του έρευνες έχουν αποτυπωθεί σε εννέα (9), μέχρι σήμερα, βιβλία. Επίσης έχει συγγράψει 154 εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης.

Έχει τιμηθεί: με το βραβείο «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2022» της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Λασιθίου «Αμάλθεια», για «τη συμβολή του στην ιστορία της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Λασιθίου»,  από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας για την «πολύτιμη και ανεκτίμητη προσφορά του προς τον τόπο» και από τον Δήμο Αρκαλοχωρίου ως κοινοτάρχης Καραβάδου.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Λουκάκη από την Ελούντα και έχουν δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη. Από το 1998 ζει μόνιμα στην Ελούντα.

  • Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ