ΧΑΙΡΕΤΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ (ΦΕΝΙΑ)

Νηπιαγωγός, Χοροδιδάσκαλος

Ονομάζεται Φερενίκη Χαιρέτη και κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης, όπου γεννήθηκε και αναθράφηκε. Οι γονείς της, Νικηφόρος Χαιρέτης, κτηνοτρόφος, και Ζαφειρένια Δραμουντάνη, δασκάλα, γόνοι ιστορικών Ανωγειανών οικογενειών, την μεγάλωσαν με τις αρχές και τις αξίες του τόπου μας. Με τον τρόπο ζωής τους, σε συνδυασμό με την Ανωγειανή κοινωνία την έκαναν να αγαπήσει τις παραδόσεις μας και τα κοινά. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας και έχει άλλα 3 αδέρφια, τον Γιώργη, τη Χρύσα και τον Μανόλη. Έτσι, από μικρή μεγαλώνοντας σε μια πολύτεκνη οικογένεια, έμαθε την έννοια της προσφοράς και την αλληλεγγύης.

Τέλειωσε τα μαθητικά της χρόνια στο Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων. Σπούδασε στο Ρέθυμνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πάνω στην Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών. Δούλεψε λίγα χρόνια πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης, όμως η αγάπη της για τον Κρητικό χορό την κέρδισε και τα άφησε όλα για να ακολουθήσει την καρδιά της.

Χορεύει από 5 χρονών, απ΄ όταν θυμάται τον εαυτό της, και διδάσκει χορό εδώ και 12 χρόνια μαζί με τον χοροδιδάσκαλο και άντρα της, Παύλο Πωλιουδάκη από το Ρέθυμνο και το Αμάρι, και έχουν μαζί ένα παιδί, τη Μαρία. Ίδρυσαν πριν 2 χρόνια τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Ακρήτες» με σχολές χορού στο Ρέθυμνο, στα Ανώγεια και στο Σπήλι. Νιώθει τυχερή που κατάφερε να συνδυάσει το επάγγελμά της και την αγάπη της για τα παιδιά με την εκμάθηση χορού.

Τα άλλα της ενδιαφέροντα είναι η μουσική, το τραγούδι, το διάβασμα, η λαογραφία της Κρήτης, η υφαντική και η δημιουργία της κρητικής μαντινάδας. Για την ίδια, η παράδοση της Κρήτης είναι τρόπος ζωής και η διατήρηση και συνέχιση του Πολιτισμού της, χρέος της.

  • Π.Ε ΡΕΘΥΜΝΟΥ